Kinderalimentatie

Kinderalimentatie

12 juni 2019
 Categorie├źn: Familie- en scheidingsadvocaten, Blog


Betalen van kinderalimentatie

Voordat er wordt overgegaan tot het betalen van alimentatie is er al een hoop ellende aan voorafgegaan. Als ouders regelmatig ruzie hebben, heeft dat zeker invloed op de kinderen. Het kan zelfs zo ver komen dat er niets anders op zit dan van elkaar te scheiden. Na de scheiding wonen kinderen in de meeste gevallen bij een van de ouders. Dit wordt dan de verzorgende ouder genoemd. Met de andere ouder wordt er in de meeste gevallen een omgangsregeling afgesproken. Dat wordt de niet-verzorgende ouder genoemd. De niet-verzorgende ouder is ook wettelijk verplicht om financieel voor zijn kinderen te blijven zorgen. Dat wordt de alimentatieplicht genoemd oftewel de onderhoudsplicht. Het bedrag dat de niet-verzorgende ouder moet betalen, wordt de kinderalimentatie genoemd. De omgangsregeling is medebepalend voor de hoogte van de kinderalimentatie. Hoe vaker de niet-verzorgende de kinderen heeft hoe minder hij hoeft te betalen. Wanneer de scheidende ouders een bedrag hebben afgesproken of als de hoogte door de rechter is vastgesteld, vallen in principe daar alle kosten onder. Dat is onder andere voor de kleding, eten, zwemles, kinderopvang enz. Wanneer je het met elkaar eens bent, kan daarvan worden afgeweken. Over de schoolkosten worden aparte afspraken gemaakt.

Hoe lang moet je alimentatie betalen?

De duur van het betalen van kinderalimentatie duurt tot het kind financieel zelfstandig is of hij of zij de leeftijd van 21 jaar heeft bereikt. Alimentatie voor kinderen tussen de 18 en 21 jaar is afhankelijk van het feit of ze studeren of ze zelf in hun eigen onderhoud kunnen voorzien. Zo lang ze naar school gaan moet je blijven betalen. Zodra ze met school stoppen en gaan werken, kun je ervan uitgaan dat ze voor zichzelf kunnen zorgen. Dan kun je na overleg stoppen met de kinderalimentatie. Wanneer het gaat om een kind met een handicap dat zowel lichamelijk als geestelijk kan zijn, blijven de beide ouders onderhoudsplichtig.

Willen de ouders samen de alimentatie regelen, dan is dat mogelijk. Laat de afspraken wel vastleggen en bekrachtigen door een rechter. Dan kun je maatregelen nemen als een ex weigert te betalen. Bij een scheiding met kinderen moet je altijd een ouderschapsplan op laten stellen. Bij samenwonen is dat niet verplicht, maar wel verstandig. Kom je, wanneer je gaat scheiden, er samen helemaal niet uit dan kan een rechter de kinderalimentatie vastleggen. Hij zal ook aangeven hoe en wanneer de alimentatie betaald moet worden. Laat je altijd bijstaan door een juridisch adviseur. Je krijgt dan waar je recht op hebt of dat je niet te veel gaat betalen. De hoogte wordt zo berekend dat het kind er zo min mogelijk op achteruit zal gaan. Ook moeten de kosten voor beide ouders ongeveer even groot zijn. De rechter zal de hoogte vaststellen. De betalende ouder kan een korting krijgen afhankelijk van het aantal dagen dat het kind of kinderen bij hem of haar zijn. Dat kan oplopen van 5 tot 35 procent.

Over ons
Scheiden met de hulp van een advocaat

Hallo ik ben Annemieke en via deze weg wil ik graag mijn ervaring delen met jullie over mijn echtscheiding en alles wat er bij kwam kijken. Ik neem jullie in mijn blog mee in mijn zoektocht naar manieren om mijn echtscheiding vlot te laten verlopen. Daarnaast vertel ik over de scheidingsweg die voor zowel mij en mijn (ex) man als voor de kinderen aanvaardbaar is. Omwille van het feit dat wij over verschillende zaken van mening verschilden, hebben we besloten beroep te doen op de diensten van een advocaat gespecialiseerd in familie- en echtscheidingsrecht. Hierna kan je volgen hoe alles in zijn werk ging en wat het uiteindelijke resultaat was. Veel leesplezier.

Zoeken
Archief
Recente artikelen