Mediation

Mediation

26 maart 2019
 Categorieën: Familie- en scheidingsadvocaten, Blog


Mediation

Wanneer je een conflict hebt met een ander, kan dit zeer stressvol zijn. Dit kan om een conflict met je werkgever gaan, een echtscheiding of een ruzie met de buren. Het uiterste middel om het conflict te beëindigen is dikwijls een gang naar de rechter. Naar de rechter stappen is niet altijd de meest ideale oplossing. Je hebt dan ook een advocaat nodig en zowel een advocaat als gerechtskosten kunnen handen vol met geld kosten. Daarnaast levert een gerechtelijke gang altijd stress op bij beide partijen. Kies je niet voor de rechter maar voor mediation, dan voorkom je in ieder geval dat je in gevecht gaat met de tegenpartij, integendeel zelfs, het doel is om dan met elkaar in gesprek te gaan. Mediation heeft dan ook verschillende voordelen ten opzichte van de rechter.

Vertrouwelijk spreken in een informele sfeer

Tijdens de mediation zit je daadwerkelijk aan een tafel tegenover de tegenpartij en kunnen beide partijen rechtstreeks tot elkaar spreken onder leiding van de mediator. In tegenstelling tot een rechtszaak die altijd in de openbaarheid plaatsvindt, heeft dit een besloten karakter. Daarbij geldt er vaak een geheimhoudingsplicht zodat zaken in alle vertrouwen uitgesproken kunnen worden. Bij Mantel & Overtoom Notarissen vind je naast notarissen ook mediators.

Het gaat sneller

Vooral bij grotere conflicten kan een juridische procedure best wel lang duren, met soms wel maanden tijd tussen de verschillende rechtszittingen. Mediationsessies duren normaliter zo’n twee uur en na 4 tot 5 sessies zal het probleem opgelost moeten zijn.

Goedkoper

Bij een juridische procedure zullen beide partijen een advocaat gaan nemen. Daarnaast komen er nog vele extra gerechtelijke kosten bij. Bij mediation heb je te maken met één mediator die door beide partijen betaald wordt. Daarbij komt ook nog eens dat het proces veel korter duurt en je ook daarom al goedkoper uit bent.

Creatieve oplossing vinden

Een groot verschil met een juridische procedure is het vinden van een oplossing voor het conflict. Tijdens een juridische procedure zijn beide partijen afhankelijk van het oordeel van de rechter. De rechter geeft een oordeel waar je, ook als je het er niet mee eens bent aan moet voldoen. Bij mediation krijgen beide partijen de mogelijkheid om zelf oplossingen naar voren te dragen. Dit is veel minder stressvol, waarbij er ook ruimte is voor creatieve oplossingen.

Oplossing door beide partijen geaccepteerd

Doordat beide partijen een oplossing kunnen aandragen, is de kans dat beide partijen het eens zullen worden over de uitkomst veel groter dan bij een gerechtelijke uitspraak. Er is veel minder kans dat het conflict verder escaleert omdat één partij het niet eens is met de uitspraak. Een oplossing die is vormgegeven door beide partijen zelf, zal veel eerder geaccepteerd worden dan een opgelegde uitspraak van de rechter.

Over ons
Scheiden met de hulp van een advocaat

Hallo ik ben Annemieke en via deze weg wil ik graag mijn ervaring delen met jullie over mijn echtscheiding en alles wat er bij kwam kijken. Ik neem jullie in mijn blog mee in mijn zoektocht naar manieren om mijn echtscheiding vlot te laten verlopen. Daarnaast vertel ik over de scheidingsweg die voor zowel mij en mijn (ex) man als voor de kinderen aanvaardbaar is. Omwille van het feit dat wij over verschillende zaken van mening verschilden, hebben we besloten beroep te doen op de diensten van een advocaat gespecialiseerd in familie- en echtscheidingsrecht. Hierna kan je volgen hoe alles in zijn werk ging en wat het uiteindelijke resultaat was. Veel leesplezier.

Zoeken
Archief
Recente artikelen